Chiang Mai

Chiang Mai (Thai: เชียงใหม่) ibland skrivs som ”Chiengmai” eller ”Chiangmai”, är den största och kulturellt sett mest betydelsefulla staden i norra Thailand. Chiang Mai är huvudstad i Chiang Mai provinsen, tidigare huvudstad i Konungariket Lanna (1296-1768. ) och var skattskyldigt kungariket Siam från 1774 till 1939. ligger 700 km (435 km) norr om Bangkok, bland de högsta bergen i landet. staden är längs floden Ping, en biflod till Chao Phraya River. Chiang Mai betyder ”ny stad” eftersom det var den nya huvudstaden, grundat 1296, Chiang Rai (grundat 1262) var den tidigare huvudstaden i riket Lanna.

Royal Flora Ratchapruek

Medan officiellt staden (thesaban Nakhon) i Chiang Mai omfattar de flesta delar av Mueang Chiang Mai distriktet med en befolkning på 160.000 sträcker sig staden nu i flera angränsande distrikt. Staden Chiang Mai med omnejd har en befolkning på nästan en miljon människor, mer än hälften av totalt provinsen Chiang Mai.

Staden är indelad i fyra distrikt (khwaeng): Nakhon Ping, Srivijaya, Mengrai och Kawila. De första tre är på västra stranden av floden Ping, och Kawila ligger på östra stranden. Nakhon Ping distrikt omfattar den norra sidan av staden. Srivijaya, Mengrai och Kawila består av väst, syd och öst. Stadens centrum-inom stadsmuren, är mestadels inom Srivijaya distriket.