Tjärat bivax

Tanken är väl att med tjära i vaxet så blir tråden lite bättre impregnerad.

Man behöver önskad mängd bivax och tjära, jag använde ca 40 gram bivax och 3 matskedar tjära.

blank
Smältning av bivax

Om man inte använder tjära annars så är det dumt att köpa en hel burk, själv har jag turen att komma från en släkt som samlar på allt, en kusin borde vara en lämplig kandidat att få lite tjära av. Nja, han trodde inte att han hade det, men hittade han inte en skvätt han räddat från sin far.

blank
Tacksamt med släkt som aldrig slänger något.

Man vill undvika att stå inne då det luktar rätt starkt och onödigt om blandningen tar fyr på spisen. Satte ett vattenbad på grillen, vilket funkade kanon bra. När vaxet smällt och tjäran blandats i, så lät jag det svalna och när det fortfarande var mjukt formade jag de till en boll.

blank

Även efter att det svalnat var vaxet i mjukaste laget, men efter ett par veckor så har det fått en bättre konsistens och nästa blandning kommer att få mer tjära.

blank
En boll tjärat bivax

Copyright © Seaserpent.se 2020. Created by Meks. Powered by WordPress.

%d bloggare gillar detta: