Segelduk och verktyg

Böcker om smärting
Tre böcker i ämnet handsömmnad i smärting.

Kanvas, Smärting, Segelduk
Kärt barn har många namn, så vad är skillnaderna?

Kanvas el. canvas är traditionellt gjort av hampa men även bomullsduk eller en blandning av bomull och hampa säljs under namnet kanvas idag, smärting är en grov tvåskaftad bomullsduk och inget annat, segelduk är ett samlingsnamn på alla tyger som används till segelsömnad, för att hålla oss till traditionella naturmaterial så har vi bomull, hampa, vadmal och lin.


Verktygspåsen, den äldre segelhandsken och tygbiten med nålar är från min mors farfar, nålarna använder jag fortfarande.

Ett minimum av verktyg är:

  • Segelnålar 14 & 16, gärna 12-18
  • Segelhandske
  • Kniv
  • Bivax
  • Segelgarn
  • segelkrok / likkrok
Segelmakaren Louie Bartos råd om val av nål

Val av nål beror dukens och trådens grovlek, för den ovane är en lite större nål lättare att sy med, #14 är bra storlek, personligen så använder jag numera mest #16.

Mitt val av segelgarn eller seaming som det också kallas är 2-trådigt eller 3-trådigt lingarn, vaxas med bivax, dubblas och tvinnas när man trätt garnet, vrid ena hälften från dig och den andra mot dig. Man kan om man vill använda syntetiskt polyestertråd om man vill, kom ihåg att om den inte är vaxad så ska den vaxas.
Rep o Lina har ett bra urval av lin, hampa och bomullsgarn och rep i naturfiber, länk i sidebaren.

En påse sydd med 2-trådigt lingarn och nål #14 ca 7 stygn per nållängd, duken är nog 220 g/kvm.

Vilken duk ska man välja?
När det handlar om hobbyarbeten som påsar och säckar så spelar det inte så stor roll, men för den ovane så är nog 220 g/kvm en bra början. Sista smärtingen jag köpte var 510 g/kvm, den är rätt lagom och trevlig att jobba med. Sist köpte jag duk från Råseglarhuset, länk i sidebaren, enda stället jag känner till i Sverige som säljer segelduk och har ett bra urval av både bomull, syntet och tillbehör som t.ex segelnålar och handskar.


Om man inte har en segelkrok så går det alltid att improvisera med en nål och en bit garn. Bilden visar också hur det ser ut när man använder för grov nål och garn, nålen har sprättat upp duken och tråden ligger ovanpå duken och inte lite mer jämt med duken som den bord. Stygnen blir för breda och avståndet för långt emellan.

Mer om smärting och att sy för hand i nästa inlägg.

Copyright © Seaserpent.se 2020. Created by Meks. Powered by WordPress.

%d bloggare gillar detta: