Koh Samet

Vong Duern Beach
Vongduern Resort

Stranden framför Vongduern Resort

Koh Samet (förutom Na Dan) till sammans med nio andra mindre öar samt udden Khao Laem Ya och stranden Mae Ramphueng på fastlandet är sedan 1981 nationalpark.

Båt Samet Pier

Koh Samet är belägen ungefär 30 minuters båtfärd (med en gammal hederlig båt) från Ban Phe på fastlandet till Na Dan på Koh Samet kanske mer känt som Samet Village eller Samet Pier. Båtar går från från flera olika kajer i Ban Phe var av några erbjuder parkering, till Na Dan så går det flera båtar engång per timme detta förstås sanning med modifikation då dom gärna håller båten en halvtimme för att fylla upp. Åker man t.ex från Na Dan till Chokrisda Pier i Ban Phe så kan man lika gärna bli flyttat till en annan båt och bli avsläng på någon av Ban Phes andra kajer, detta ä givetvis inget man vet i förväg då dom på ön lovar dyrt och hederligt att båt går dit biljetten anger.

Barge Koh Samet

Flotte från stranden till båten

Man kan även välja att åka speedbåt direkt till någon av öns stränder, detta är betydligt dyrare. Det går även gammla tuff tuff båtar till öns stränder, inte lika ofta som till Na Dan och man får åka flotte iland och ombord, vilket gör resan till en lite mer annorlunda båt tur än vad Svensson kan vara van vid. Om man skall längre bort från Na Dan än till Saikaew så är det helt klart bekvämare att åka båt till stranden än att åka songthaew på öns vägar.

Nice & Easy Bungalow, Ao Vongduern

Nice & Easy Bungalow, Ao Vongduern

Boende på ön är av varierande kvalitet och pris, från enkla fläktrum till fem stjärnig resort. Att det är lite dyrare på en ö med hänsyn till fraktkostnader och att även vatten fraktas ut från fastlandet kan man förstå, men tycker nog att dom saltat lite väl mycket om man jämför med vad man får för standard i t.ex Pattaya. Många av öns bungalows och rum ligger inne bland träden, det gör att det känns lite fuktigt och kan lukta lite, det försvinner i regel när man kört ACen en stund.

Ao Vongduern

Av öns stränder är Vongduern den finaste följt av Saikaew, Ao Prao är nog den sämsta stranden. Livet på Samet är lugnt och behagligt, det mesta klappar igen vid elva snåret. Är man ute efter nattsudd så är det Saikaew och Na Dan som gäller. Utbudet av restauranger är stort även om dom i stort sett har samma mat på menyn kvällstid är det BBQ och seafood som gäller, man bör va lite OBS på skaldjur om det är lite folk på ön och åtgången liten så kan man få skaldjur som är i äldsta laget.

Försäljerska på stranden

En glad tjej som säljer frukt på stranden

Skall man åka till Samet så kan det vara bra att göra det på veckorna då det kommer mycket folk från Bangkok på helgerna, kommer man utanför högsäsong så kan helgen vara att föredra så slipper man sitta helt ensam. En av fördelarna med Koh Samet är att de få försäljare som går längs beachen är registrerade och inte överhuvud taget påträngande, ett enkelt nej och dom går vidare. Något jag reflekterade över sist vi var på Vongduern var att det låg ganska mycket fimpar i sanden runt stolarna, även fast alla har bord och askfat.

Samet Pier

Samet Pier, Na Dan

Koh Samet är helt klart värt ett besök, sanden är vit och vattnet kristall klart och ön är fortfarande lite primitiv med en skön avslappnad stil. Även om tiden och utveckling hinner ikapp även på Koh Samet så är det fortfarande lite paradis över ön. Den nya kajanläggning som byggts vi Na Dan med tillhörande vänthall är positiv utveckling.

 

Copyright © Seaserpent.se 2020. Created by Meks. Powered by WordPress.

%d bloggare gillar detta: