Hmong byn Doi Pui

Hmong Byn Doi Pui

Hmong byn Doi Pui ligger på berget Doi Suthep vars topp är 1676 meter över havet, byn hittar man 20 km från Chiang Mai och 4 km från Wat Prathat Doi Suthep.

Vy från Doi Pui

Vy från Doi Pui

Även om det är en attraktion och inte längre en genuin Hmong by, så ger det en viss inblick i hur det traditionella livet i thailändsk bergsby kan ha varit. Såg bara en äldre dam i traditionella dräkt, det var fler vid vårt förra besök för tre år sedan, kanske en ren tillfällighet. Det fanns nu några riktiga hus vilket det inte gjorde vi förra besöket, Doi Pui är ändå värt ett besök, om inte annat så är den vindlande vägen dit en upplevelse.

Butik i Doi Pui

En av byns butiker.

Turismen är en viktig inkomstkälla men jordbruk och traditionella hantverk är en del av bybornas vardagsliv, handarbeten som att sy kläder är förvisso traditionellt men har länge haft anknytning till turism. Som turist kan man kan man tycka att det är synd att en by som Doi Pui utvecklas och byborna klär sig i Gucci kopior istället för traditionella Hmong dräkter, fast det är rätt naturligt att skaffa sig ett bättre liv när inkomsten blir högre.

En av byns tre gator

En av byns gator

Doi Puis gator kantas av små butiker, som säljer mestadels kläder men även smycken och andra hantverk samt te.

I andra våningen på en av butikerna vid där man kör ner till byns fotbollsplan och parkering så låg det en restaurang med kanon utsikt över berget och en svalkande bris fläktade i ansiktet. Det mesta på menyn var slut fast gott kaffe och kallt vatten hade dom.

Doi Pui Garden

En härlig blandning mellan välskött och vildvuxet.

I Doi Pui finns en kanon fin trädgård i en härlig blandning av välskött och vildvuxet , mest välskött. Några opium plantor odlades så att turisten kan få chans att se Thailands kanske mest kända växt. Man kan för en för en mindre summa skjuta armborst, dessa går överraskande rakt, är man inte sugen på skytte så kan man alltid hyra sig en lokal dräkt och sedan är det bara att låta kameran rulla.

Bangkok Tjejer

Det är snarare skorna än mobilerna som avslöjar dessa Hi-So tjejer från Bangkoks betongdjungel, dom är de mest traditionellt klädda individerna vi ser i byn denna gång, fast nu åkte vi inte hit för att se byborna i traditionella dräkter utan för att se på utsikten och de lokal hantverken.

blank

Den lokal dammen dubblar som simbassäng för byns ungar, dom ser ut att trivas i vattnet. Såg en skylt för “Doi Pui Waterfall” det är tydligen det som rinner ner i dammen, så här års blir man knappt våt i skorna av det. Såg inte att dom hade en badtermometer men det hade varit intressant att veta vattnets temperatur då det är lite kyligt här uppe under nätterna.

 

blank

Blandade Doi Pui bilder

Överst till vänster utsikt över berget, till höger några turistande thailändare. Under till vänster stigen genom trädgården, till höger trädgården mot baksidan av byn om man så vill.

blank

Denna gamla dam får representera den genuina byinvånaren denna gång.

 

Copyright © Seaserpent.se 2021. Created by Meks. Powered by WordPress.

%d bloggare gillar detta: